İğdır Nereye Bağlı
COĞRAFİ KONUMU: Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars bölümünde yer alan İlimiz aynı adı taşıyan ovanın güney kenarına yakın bir noktada, Ağrı Dağı'nın kuzey batı, eteklerinde kurulmuştur.
Iğdır hangi ilden ayrıldı?
COĞRAFİ KONUMU: Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars bölümünde yer alan İlimiz aynı adı taşıyan ovanın güney kenarına yakın bir noktada, Ağrı Dağı'nın kuzey batı, eteklerinde kurulmuştur. Iğdır hangi illere yakın?
Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ili'nden ayrılarak Türkiye'nin 76. ili olmuştur. 4 ilçe, 8 belediye ve 157 köyden oluşur. Iğdır kime bağlı?
Çevresinde bulunan illerimiz Kars ve Ağrıdır. Bu şehrimiz ayrıca doğu sınırında Ermenistan ve Azerbaycan, güneydoğu sınırında ise İran ile komşudur. Iğdır ilimiz, Türkiye'nin en az kalabalık illerinden bir tanesidir. Bu il, Türkiye illeri nüfus sıralamasına göre 73. sırada yer almaktadır. Iğdır ne zaman il oldu?
3 Haziran 1992 tarih ve 21247 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3806 sayılı kanunla da "İl" yapılmıştır. Aynı kanunla Karakoyunlu beldesi de "İlçe" statüsüne kavuşturularak Aralık ve Tuzluca İlçeleriyle birlikte Iğdır İline bağlanmıştır. İLÇELER: Iğdır (merkez), Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca. Iğdır da hangi mezhep var?
Nüfusunun bir kısmı Caferi, diğer kısmı Sünni mezhebinden olan Iğdır'da, mezhep farkları sebebiyle farklı iki ezan okunması, kentteki iftar açma zamanlarını da değiştiriyor. Iğdır soyu nereden gelir?
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21'ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir. Iğdır neyi ile meşhur?
Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva. Iğdır Kışın soğuk mu?
Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve nemlidir. Mikroklima iklime sahip olan Iğdır'ın jeolojik yönden yapısı alüvyoniktir. Iğdır da yapılan meteorolojik ölçülere göre; bu güne kadar en düşük sıcaklık –20 derece, en yüksek sıcaklık +40 derecedir. Iğdır ın en meşhur meyvesi nedir?
Ağrı Dağının sönmüş volkanik bir dağ olması sebebiyle, Iğdır'da çok iyi üzüm yetiştiriliyordu. Iğdır ovasının üzümü ve dut ağaçları çok meşhurdu. Çok dut ağacı olduğunu için İpekböceği yetiştiriciliği çok yaygındı. Iğdır Azeri mi?
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar. Iğdır, Ardahan ve Kars'ın yerlileridirler. Iğdır halkı nereli?
Iğdır ve kabilesi, Azerbaycan ve Aras bölgesinde yerleşmiştir . Karakoyunluların da mensup olduğu bu boyun ilk başbuğu İğdir Bey'dir. Anadolu ve Azerbaycan da “Iğdir” şeklinde söylenir. Asıl söylenişi ”İgdir”dir. Iğdır nüfusu neden az?
Iğdır ilinin nüfusu 1940 yılında 49.639'a ulaşmıştır. Tüm ülke genelinde olduğu gibi II. Dünya Savaşı nedeniyle, yetişkin erkek nüfusun silah altında tutulması sonucunda 1940–45 yılları arasında il nüfusu 524 kişi kadar azalarak 49.115 kişiye düşmüştür.